בחירת מסך למקרן מומלץ | מסך הקרנה מדריך 2022 [חשמלי, ידני, חצובה ועוד…]

אולי זה יכל לעניין אותך …

מוצרים שיכולים לעניין אותך ...

מה זה מסך הקרנה ולמה הוא משמש?

מסך הקרנה הוא משטח רפלקטיבי גדול, לרוב לבן, התלוי בדרך כלל על הקיר בחדר, אל מול כל מיני סוגים של מקרנים דיגיטליים או קולנועיים למטרת בידור, אימון, חינוך או מכירות. בהשוואה לקיר רגיל, מסך המקרן מאפשר החזרת אור טובה יותר, דבר שתורם לתמונה טובה יותר. המסך גם מספק תמונה יותר אחידה ואיכות צבע יותר טובה. עם זאת, ישנם צבעי קיר מיוחדים שניתן להשתמש בהם כתחליף למסך המקרן.

ראו כאן מחירון: מסך הקרנה חשמלי | מסך הקרנה חצובה | מסך הקרנה ידני 

למה לבחור במערכת הקרנה?

אם אתם קונים מסך הקרנה, היתרונות הגדולים שלו כנראה כבר ידועים לכם: תמונה שמגמדת כמעט כל טלוויזיה, יכולת לשנות את גודל המסך ללא צורך בקניית ציוד חדש והעלמת ה”פסים השחורים” כאשר התמונה של הסרט לא מתאימה לגודל הטלוויזיה. בנוסף, כאשר עושים חישוב עלות-תועלת, אפשר לקבל מסך הרבה יותר גדול כאשר משתמשים במקרן.

איזה סוגי מקומות יכולים להרוויח משימוש במסך הקרנה?

חדרי ישיבות, חדרי הנהלה, כיתות לימוד, חדרי אודיטוריום ואולמות קולנוע הם המקומות העיקריים בהם כדאי להשתמש במסך הקרנה. המיקום המועדף הוא חדר בבית פרטי המשמש כאולם קולנוע פרטי. מסכי הקרנה זמינים במגוון גדלים ומחירים, ויכולים להתאים למגוון אפשרויות ההתקנה בבית.

אירוע גדול מולטימדיה קולנוע ביתי

מה ההבדל בין מסך הקרנה למולטימדיה ומסך הקרנה לקולנוע ביתי?

אין הרבה הבדל. כיוון ששני סוגי המקרנים יכולים להתחבר למחשב, נגן בלו ריי, נגן DVD, קונסולות משחקים או קופסת מיתוג, זה לא בעצם משנה מה מוקרן על המסך הקרנה. מה שבאמת חשוב הוא ההבדלים בין גדלי המסך, יחס רוחב-גובה, מידת החזרת האור של המסך וכיצד המסך מאוכסן כאשר הוא לא בשימוש.

האם צריך חדר ייעודי בו המקרן יותקן?

לא, אבל אם רצה המקרה ויש לכם חדר המיועד כאולם קולנוע פרטי, תוכלו להתקין את המסך על הקיר או מהתקרה. רוב האנשים משתמשים בטלוויזיה לצפייה בסרטים, ספורט, סדרות, הופעות וסרטוני וידאו ביתיים, וצפייה במצגות. אך כשעולה הצורך, באירועים מיוחדים, למה לא להרחיב את היריעה? ניתן להשתמש באותו החדר בו נמצאת הטלוויזיה, וכאשר המקרן לא בשימוש פשוט להחביא את המסך.

מהו יחס גובה-רוחב, או יחס צפייה?

יחס הגובה רוחב במסכי הקרנה הוא ממש כמו יחס הגובה רוחב בטלוויזיות ומסכי מחשב – 16:9 ו4:3 הם שני הנפוצים ביותר. זהו פשוט היחס בין גובה המסך לרוחב שלו. במקרה של 4:3 גובה המסך יהיה שלושה מטרים, ורוחבו ארבעה. בדרך כלל, אתם תרצו לבחור מסך שמתאים ליחס הגובה רוחב הטבעי של המקרן שלכם. מקרני HD, בין אם 720p או Full HD (1080i/p) יהיו ביחס 16:9.

מקרני מולטימדיה בפורמט XVGA ו-WUXGA יהיו ביחס של 16:10. מקרני 4K יכולים להיות 16:9 (2160X3840) או 17:9 (2160X4096). הדרך לדעת היא על ידי בדיקה מהי הרזולוציה הטבעית הגבוהה ביותר של המקרן שלכם. מכאן אתם יכולים להשתמש במחשבון או לעשות חיפוש מהיר אונליין למצוא מה היחס גובה רוחב שמתאים לו. שימו לב שהרזולוציה הטבעית הגבוהה ביותר לא תהיה בהכרח הרזולוציה הגבוהה ביותר שהמקרן יכול לקבל. [ ראו כאן מחירון מסכי הקרנה 16:9 ]

בתמונה: השוואות של 4 יחסי הצפייה הנפוצים ביותר

מקרן עם רזולוציית XGA עשוי לקבל תמונה ברזולוציה ;1080p אולם המקרן יאלץ להוסיף פסים שחורים למעלה ולמטה, או למתוח את התמונה אנכית כדי שתתאים לרזולוציה הטבעית שלו, שהיא 4:3.

ליצירת החוויה הקולנועית המלאה, ישנה גם אפשרות למסכים בעלי יחס צפייה משתנה. הם בד”כ מסכים הקבועים לקיר שכוללים מערכת וילונות כמו בקולנוע, שמתאימה עצמה בהתאם לתוכן הנצפה. מערכת זו יכולה לתת יחס צפייה קולנועי אמיתי, כמו 1:2.35, גודל מסך בו הרוחב הוא כמעט 2.5 פעמים מהגובה שלו. תלוי במקרן שלך, הווילונות יכול להיות מתופעלים באופן אוטומטי, עם שלט או בהתאם לאות שהמקרן מקבל.

 

האם היצרן מודד את גודל המסך לרוחב, או באלכסון?

בעבר, נהגו למדוד את מסכי ההקרנה לפי הרוחב שלהם, בעוד יצרני הטלוויזיות העדיפו את האלכסון. הרוחב חשוב למקרנים על מנת שנוכל להתאים את המקרן לחלל בצורה הטובה ביותר, ויותר נוח לחשב זאת בעזרת הרוחב. עם זאת, כאשר יצרני מסכי ההקרנה התחילו לראות עצמם כמתחרים של מסכי הטלוויזיה הגדולים, הם שינו את שיטת המידה שלהם לשימוש באלכסון. בסופו של דבר, ככל הנוגע למקרנים, הרוחב עדיין יותר חשוב, אבל כדי שנוכל להשוות גדלים עם טלוויזיות יותר נוח למדוד את כולם באותה השיטה.

בתמונה: חשוב לשים לב למידות הרוחב והאלכסון כשקונים מסך הקרנה

מה גודל המסך שאנחנו רוצים?

בסביבה של קולנוע ביתי, כדאי לרכוש מסך הקרנה על פני טלוויזיה, החל מגודל של 100 אינטש. עסקה טובה תהיה תלויה בגודל התמונה יחסית למרחק המקרן מהקיר. מקרנים שונים עשויים לקרין תמונות בגדלים שונים מאותו המרחק. אם תבחרו גודל מסך שלא מתאים למקרן, ייתכן שהתמונה תהיה גדולה מדי ותזלוג מצדי המסך, או לחלופין תוצג קטנה מדי על המסך. ישנם גם מקרנים עם עדשות מתחלפות או אפשרות זום, דבר שמאפשר שינוי של גודל התמונה. כמובן, שאתם בוחרים מסך מראש בהתחשב בגודל המקרן, אבל עדיף ליתר ביטחון ללכת על בטוח ולבחור מסך קצת יותר גדול.

כמו כן תצטרכו לשקול היכן למקם את המסך. האם המסך גבוה מספיק כך שכל הצופים יכולים לראות אותו בלי הפרעה? האם הוא רחוק מספיק מהקירות כדי לאפשר זווית צפייה מיטבית? לרוב מומלץ למקם את תחתית המסך במרחק של 1.2 מטר מהרצפה,(אולי פחות בחדרים יותר קטנים). כמו כן גובה המסך צריך להיות חמישית של המרחק בו נמצא הצופה המרוחק ביותר.

נניח שצופה נמצא במרחק 5 מטרים – גובה המסך יהיה מטר אחד. אלו רק קווים מנחים כלליים. בתכנים כמו מצגות, בהם יש פרטים קטנים וטקסט ייתכן ויידרש מסך גדול. צריך לזכור שלכל מסך יש זווית צפייה אופטית, שמעבר לה התמונה נעשית לא ברורה, זווית זו תלויה בסוג המשטח ממנו עשוי המסך. מסכים “בהירים” יותר, שמחזירים אור טוב יותר, ייתנו בדרך כלל זיוות צפייה יותר טובה ממסכים מסוג מט.

שימו לב לשמור על מרחב מספיק מהרצפה ומהקיר הסמוך כאשר ממקמים את המסך: לפחות 1.2 מטר מהרצפה ו15 ס”מ מהקיר הסמוך

 

מה זה מסך הקרנה חשמלי?

לרוב, הכוונה למה שאנחנו מכירים מחדרי ישיבות, בהם המסך מותקן על הקיר או התקרה, ויורד בלחיצת כפתור או כאשר המקרן מופעל. חלק מהמסכים כוללים תושבות מיוחדות עם גימורים שונים בהתאם לאסתטיקה של החדר בו הם נמצאים. יש סוג נוסף של מסכים, המותקן ישירות בתוך התקרה, ונגלה לעין כאשר יש בו צורך. ניתן לשלוט במסך באמצעות מתג, שלט או מערכת אוטומטית המחוברת למקרן.

במקרים מסוימים גם מסכים ניידים יכולים להיות ממונעים. מסכים אלה הם אידיאליים לשימוש על במות. הם עולים

מה זה מסך הקרנה ידני?

מסך ידני הוא מסך המותקן על הקיר או התקרה בדומה לדודנו הממונע, אלא שהוא נפרש על ידי חוט משיכה המחובר אליו. הרבה מסכים כוללים תכונה לגלילה הדרגתית, כך שהמסך לא נגלל ב”בום” פתאומי אלא חוזר למקומו בעדינות. המסכים הידניים הם יותר משתלמים, וכן שוקלים פחות ממסכים ממונעים.

מהו מסך הקרנה חצובה ?

מסכים אלה מכילים שלושה רגליות מתקפלות שננעלות למקומן, ומאפשרות פריסה של המסך באופן ידני. המסך עצמו מתקפל בסוף השימוש כמו סכין של אולר, כך

שניתן לאחסן אותו בארון בקלות. המסך זמין בגדלים 4:3 או 16:9 (לעיתים נדירות רחב יותר), ובגדלים של בין 60 אינטש ל100 אינטש. ההקמה שלו מהירה יחסית למסכים ניידים אחרים, כיוון שרובם נפתחים “כלפי מעלה” לעומת מצד לצד. תיק הנשיאה שלו יהיה קצת יותר ארוך, הודות לרוחב המסך, נקודה לשיקול אם רוצים לנייד אותו. אם ברצונכם להיות ניידים, אולי כדאי לשקול מסך מתקפל.

מה זה מסך הקרנה מתקפל ?

מסך מתקפל הוא מסך מסגרת נייד שניתן לנתקו מהשלדה שלו ולקפל אותו ואת השלדה לתוך קופסא. מסכים אלו הם הניידים ביותר (מלבד מסכים שולחניים אולטרה קומפקטיים). היתרון הגדול שלהם הוא היכולת שלהם לתת מענה לאפשרויות הקרנה רבות, כמו לדוגמא מעבר מהקרנה קדמית לאחורית. החיסרון שלהם הוא עלות גבוהה בהרבה יחסית למסכי חצובה באותו הגודל. להרבה מסכים מתקפלים יש ערכות של כיסויים מיוחדים שמסוות את השלדה שלהם, והם עובדים עם בדי מיסוך כדי להתאים עצמם ליחסי צפייה שונים.

מהו מסך הקרנה רצפתי?

מסך הקרנה רצפתי הוא מסך נייד כמו מסך החצובה, אך ללא החצובה. רגליות תמיכה מסוג כלשהו מספקות למסך יציבות, וחלקו התחתון מכוסה בבד שחור על מנת לספק מסגרת תחתונה למסך. הם למעשה גרסה מוגדלת של מסך שולחני, רובם ידניים אך חלקם ממונעים.

מהו מסך הקרנה שולחני ?

זהו מעין מיני מסך שמהווה בעצם תחליף למסך טלוויזיה. הקטנים ביותר הם קומפקטיים מאוד מיועדים לשימוש עם מקרני מיני. בחירה נפוצה היא מסך בגודל 25 אינטש, אבל מסכים גדולים יותר גם זמינים

מהו מסך הקרנה בעל מסגרת קבועה ?

מסכים אלה מותקנים ישירות על הקיר, ממש כמו פאנל גדול. הם סוגי המסך הנפוצים ביותר באולמות הקולנוע. היתרון של מסך זה הוא משקל נמוך יותר ממסך ממונע, דבר שמאפשר להם להיות מותקנים על כמעט כל קיר אפשרי. חלקם גם ניתנים לפירוק וקלים יותר לניוד. אם יש פתח בקיר מאחורי המסך, ניתן גם להשתמש בהקרנה אחורית. כשמשתמשים במסך מחורר, ניתן למקם את הרמקולים של המערכת ישירות מאחורי המסך. החירור מאפשר מעבר של האקוסטיקה בלי לפגוע באיכות התמונה. בגלל ההתקנה הנוחה אלו המסכים הנפוצים ביותר בחדרי קולנוע ביתיים.

האם טוב למסך להיות מתוח?

מסכים רבים יהיו זמינים עם או בלי אפשרות למתיחה. דגמים בעלי אפשרות מתיחה יישמרו על בד ההקרנה שטוח ומקובע, בעוד בדגמים ללא אפשרות זו בד ההקרנה ינוע יותר בחופשיות, שעלול לגרום להפרעות מסוימות בצפייה. מסכי הקרנה מתיחה יספקו תמונה יותר יציבה ומפוקסת. בסופו של דבר, מסך מתוח הוא מסך טוב, אך זה לא כורח המציאות בכל המקרים.

בתמונה: מסך בעל אפשרות מתיחה מספק חווית צפייה יותר נקייה

איזה סוג משטח כדאי לכם לבחור למסך?

אפור, לבן מט, ניגודיות גבוהה, ועוד גימורים… האפשרויות רבות מאוד. אם יש ספק, מסף לבן מט הוא כנראה האפשרות הבטוחה ביותר, כיוון שהוא גם הכי ורסטילי. סוגי מסך אחרים יכולים להועיל במצבים מסוימים, אך לכל יתרון יש גם חיסרון. לדוגמא, מסכים עם ניגודיות גבוהה יכולים לעזור במקרה של מקרן עם ניגודיות נמוכה, ולשפר את הצללים בתמונה(או את החלקים הכהים יותר), אבל מצד שני כל התמונה תהיה פחות בהירה. מסכים בעלי יכולת החזרת אור גבוהה יכולים לעזור עם בהירות נמוכה, אבל בתמורה זווית הצפייה תהיה קטנה יותר.

החומר ממנו עשוי המסך

החומר ממנו עשוי המסך קובע את המידה בה הוא מחזיר את האור המוקרן מהמקרן. מסכים בעלי כושר החזרת אור גבוהה יעזרו לפצות במקרים בהם יש הרבה אור סביבתי שאי אפשר להסתירו. מסכים אלה אמנם יבהירו את התמונה, אבל תהיה פגיעה מסוימת בזווית הצפייה, בצבעים ואף ברזולוציה. מסכים בעלי כושר החזרה רגיל יספקו תמונה יותר טובה ואחידה, וניתן יהיה לצפות בה מזווית יותר רחבה, אך תידרש לשם כך יותר שליטה על התאורה.

 

מה החשיבות של HD לעומת 4K ?

בעבר לא ייחסו חשיבות לנושא – “מסך הוא מסך, לא משנה מה מוקרן עליו”. לאחרונה, יצרנים החלו לשחרר מסכים שמותאמים לHD ולK4 בנפרד. כיוון שאין מסך שמחזיר אור בצורה מושלמת, הגיוני שאיכות המסך תשפיע על הרזולוציה של התמונה.

לצערנו, אין כרגע שום סטנדרט הקובע מה ההשפעה של החומר ממנו עשוי המסך על איכות התמונה. דבר זה מקשה להפריד בין גימיק שיווקי לשיפור אמיתי בביצועים. אם משתמשים במסך לצפייה בסרטים או תכנים בהם איכות התמונה משפיעה מאוד, כדאי לבדוק ביקורות של קונים ואז להחליט. לשימושים יותר “מעשיים”, כמו בחדרי ישיבות לדוגמא, כנראה שלא ישימו לב להבדלים דקים באיכות.

האם אתם רוצים מסך מחורר?

ייתכן ושמעתם על סוג של מסך הנקרא מחורר. הכוונה היא לאותו סוג של מסך המגיע באופציה מחוררת או רגילה. במסך מחורר יש חרירים קטנים שמאפשרים שקיפות אקוסטית, כך שניתן למקם מאחורי המסך רמקולים והסאונד שלהם יעבור לצופה בצורה חלקה. סוג זה נפוץ במערכות קולנוע ביתיות ובאולמות קולנוע.

האם יש אופציה של הקרנה אחורית?

אם אתם יכולים למצוא מקום מאחורי המסך, ניתן לעשות הקרנה אחורית. היתרונות הם שאין סכנה שאחד מהצופים יטיל צל על המסך בעודו עובר מולו, ואין את המפגע של מעמד למקרן או זרוע לא אסתטית התקועה באמצע החדר או מהתקרה. במקרה של מסכים קבועים לקיר, המקרן יכול להיות ממוקם בגומחה מקורה מאחורי המסך. זה יותר רושם של המסך כטלוויזיה ענקית המותקנת על הקיר. החסרונות הם הצורך בחלל מספיק מאחורי המסך, והצורך במקרן מיוחד עם עדשה קצרת מוקד, שתוכל להקרין תמונה גדולה במרחק קצר. אפשר גם להגדיל ולעשות ולהשתמש במראות כדי לייצר את המרחק הנדרש.

ישנם גם מסכים בעלי אפשרות להקרנה דו צידית, שנפוצה בעיקר במסכים מתקפלים. מסכים אלה מאפשרים לעבור בקלות בין הקרנה קדמית ואחורית, וניתן לראות את התמונה משני צדי המסך. מסכים אלה מתאימים לאירועים שונים בהם צריך גמישות במיקום המקרן. החיסרון הברור הוא שהתמונה תהיה הפוכה באחד הצדדים.

מה עם לצבוע את הקיר בצבע מתאים להקרנה?

אם יש לכם קיר חלק ונקי במיקום שמתאים להקרנה, תוכלו להשתמש בצבע מיוחד להקרנה המגיע במגוון גוונים. גוון אפור יספק ניגודיות יותר טובה, אך הלבן יספק בהירות יותר גבוהה. ואל תשכחו את מגש הצבע והרולר!

האם יש מסכים שמיועדים לשימוש מחוץ לבית?

מסכי חצובה ומסכים עם מסגרת קבועה נמצאים בשימוש תדיר בחוץ. הם לא עמידים לפגעי מזג האוויר, וכיוון שהם בעצם מעין מפרש, יש לנקוט אמצעי זהירות ולוודא שהם מעוגנים כהלכה. לשימוש בחצר הבית, המסך המתנפח הוא הפופולרי ביותר. הם משתלמים יותר ממסך מתקפל ותופסים הרבה פחות מקום כאשר הם לא בשימוש. הם גם עמידים במתז מים קל או קצת גשם(רק תשמרו שהמקרן לא יירטב!). על מנת לחוס על הריאות שלכם, תדאגו שתהיה משאבת ניפוח כלולה בחבילה.

איזה אפשרויות בקרה יש למסכי הקרנה ?

מסכי הקרנה חשמליים יבואו בדרך כלל עם מתג קיר, בנוסף, הם עשויים לעבוד עם שלט רחוק, R-232, חיבור רשת או שליטה במתח נמוך(LVC). השימוש בשלט רחוק יצריך “עין” אלקטרונית בד”כ, למרות שיש סוגי שלטים שלא יידרשו לכך. חיבור דרך RS-232 מאפשר לכם לחבר את המסך לרוב מערכות השליטה הביתיות. אם יש למסך אפשרות חיבור לרשת, תוכלו לשלוט בו דרך המחשב, או אפילו מרחוק דרך הנייד. מתג LVC יאפשר לכם, במידה וקיים, לחבר את המסך למקרן כך שכאשר המקרן נדלק המסך ייפרש, ויתקפל כאשר המקרן כבה.

מהם האביזרים הנלווים למסך הקרנה ?

מסך הקרנה המולבש כהלכה יכול להוסיף ערך רב לחדר, בין אם לספק הגנה למסך או לעזור לו להשתלב בעיצוב החדר. ישנם שני סוגי אביזרי עזר: אביזרים ארוגים או עזרים מכניים.

בתחום המכני, מדובר בעזרי התקנה כגון תושבות לקיר או לתקרה. המנוע והשלט יהיו כמעט תמיד כלולים באריזה של המסכים החשמליים. במקרים בהם ההתקנה יותר מורכבת, ייתכן שיהיה צורך בציוד עזר נוסף. אם משתמשים במסך להרצאות, אולי כדאי להצטייד גם בסמן לייזר.
בתחום הבדים, ישנם שלל וילונות, חצאיות או כנפיים שבהם משתמשים להסתרת המסך כאשר הוא לא בשימוש. הווילונות משמשים להגדרת גבולות המסך, כך שתשומת לב הצופים תהיה ממוקדת בו. החצאית מותקנת בתחתית המסך כאשר יש צורך בכך. ניתן להשתמש בתיק עם רוכסן על מנת לשנע מסך מתקפל.

ולסיכום:

• מסך שניתן לגלול אותו (ממונע, ידני או נייד) הוא הבחירה הכי הגיונית לשימוש בסלון הביתי, כיוון שניתן להסתירו בקלות כאשר המקרן לא בשימוש.
• אם אין לכם אפשרות להתקין את המסך, הכי טוב להשתמש בחצובה. אבל אם אתם צריכים ניידות רבה, אפשר לשקול גם מסך מתקפל.
• אוהבי סרטים יעדיפו לרוב מסכים ביחס צפייה של 16:9, או אף רחב יותר.
• מסכי ההקרנה נמדדים לעיתים לרוחב, אז שימו לא שאין אי הבנות מול היצרן בקשר לגודל המסך.
• מסך בצבע לבן מט הוא הנפוץ ביותר, אבל מסך אפור בהיר יכול גם לעזור להשיג ניגודיות יותר טובה במקרים מסוימים.
• מסך מחורר יאפשר לרמקולים להיות מוצבים מאחוריו.
• אם יש אפשרות, כדאי לשקול לשים את המקרן מאחורי המסך ולעשות הקרנה אחורית, כך המקרן לא מפריע בעין וחוויית הצפייה משתפרת.
• מסכים בעלי החזרת אור גבוהה יכולים לעזור במקרה שבהם אי אפשר להחשיך לגמרי את חדר ההקרנה או לחזק מקרן בעל בהירות נמוכה.
• אפשר לשקול גם את האפשרויות של שליטה מרחוק- בין אם לשלב את המסך במערכת שליטה ביתית קיימת, או לחבר את המסך ישירות למקרן.

מעוניינים שנציג מסאונד סנטר יחזור אליכם ?

מלאו את הטופס הבא ונציג מסאונד סנטר ישוב אליכם בהקדם !